+31 (0) 252 544 222 info@boesch-riva.nl

Boesch

Waar botenbouw een passie is.

 

Boesch Motorboote Zwitserland bouwt al 80 jaar luxe klassieke motorboten. De klassieke boten van Boesch zijn bekend geworden bij o.a. de Europese Water-ski kampioenschappen waar ze vaak worden gebruikt als trekboot, ze zijn beroemd om hun snelle start. Het doel van Boesch is altijd geweest om de beste boot te ontwerpen met het minste onderhoud. De hedendaags gebouwde Boesch-boten hebben nog dezelfde klassieke uitstraling als hun meer dan 50-jarig oude voorgangers, waardoor het varen in zo’n “klassieker” altijd een genot is.

De moderne Boesch boten worden standaard met elektronische brandstofinjectiemotoren geleverd, en eventueel met diesel motoren. Er worden zelfs elektrisch aangedreven Boesch-boten gebouwd!

geschiedenis

 Nog steeds in handen van de familie, bouwt Boesch al vier generaties lang met passie boten. Hier enkele mijlpalen uit de opmerkelijke geschiedenis van het bedrijf

1920

Botenbouwer Jakob Boesch koopt de Treichler & Co. Scheepswerf in Kilchberg en legt hiermee de fundering voor het familiebedrijf.

1920’s

In de “gouden twintigerjaren” bouwt, renoveert en repareert het bedrijf zeilboten, motorboten en roeiboten.

1930’s

De interne verbrandingsmotor wordt steeds populairder als krachtbron voor motorboten. Boesch experimenteert voor het eerst met planerende rompen.

1940’s

Jakob’s zoon Walter Boesch ontwikkelt de eerste snelle motorboten volgens, het inmiddels legendarische Boesch concept “horizontaal glijden”. Met een uitstekend financieel en zakelijk inzicht draagt ook zijn vrouw, Rösly Boesch-Jacober, bij aan het commerciële succes van het bedrijf. Gedurende de WOII heerst er grote schaarste aan brandstoffen en materialen waardoor het bedrijf in deze periode zich voornamelijk op zeil- en roeiboten richt.

1950’s

Boesch oogst veel waardering voor hun “Star boats”. Kleine race jachten met V-vormige rompen. In 1952 beginnen ze met de productie. Het type-500 luidt een periode van specialisatie in op het gebied van motorboot constructie. Hierdoor wordt de productie van zeilboten gestaakt. Dankzij hun uitstekende prestaties en karakteristieken worden Boesch motorboten de favoriete vaartuigen voor waterski-enthousiastelingen.

1956

Boesch begint met het bouwen van modellen in serie.

1960-1976

De wereld en Europese kampioenschappen waterskien worden uitgevoerd in Boesch boten.

1960’s

Dankzij massaproductie kennis opgedaan in de VS en efficiëntere productie, is Boesch in staat om meer boten te bouwen dan voorheen. Het bedrijf vestigt zijn reputatie van hoge kwaliteit, luxueuze botenbouwer. Bekende personen uit heel Europa lopen ook warm voor het inmiddels bekende merk.

1964

De innovatie nu bekend als de “Boesch laminaat constructie”, een voorloper van moderne composieten, luid een nieuw tijdperk in van botenbouw. De model families van het bedrijf worden uitgebreid en de productie stijgt opnieuw. Tweederde van de boten geproduceerd door Boesch worden geëxporteerd.

1970’s

De oliecrisis, de dalende dollar en de concurrentie van buitenlandse imitatie modellen dwingt het bedrijf zich voornamelijk te richten op een nichemarkt. Boesch gaat nu zelfs grotere en luxueuzere boten bouwen.

1973

Klaus and Urs Boesch, vertegenwoordigen de derde generatie botenbouwers, gaan ook in het familiebedrijf werken. De productie faciliteiten worden overgeplaatst naar Sihlbrugg.

1975

Boesch lanceert zijn eerste zeewaardige model: de Daycruiser 720. Het ontwerp demonstreert zijn zeewaardigheid met een tocht door een storm van Cannes naar Corsica met Beaufort 6.

1980’s

De nichemarkt aanpak wordt verfijnd: Boesch produceert klassieke, vermogende, mahoniehouten sport vaartuigen.

1988

Het type 850 komt op de markt als een klassieke “runabout” en als kruiser geschikt voor kustwateren. Met zijn twee V8 motoren, kan dit model snelheden bereiken tot 40 knopen.

1990’s

De vormen van de romp en de motorisering worden verder verfijnd. Het ontwikkelingswerk aan de nieuwe “Retro” lijn begint.

1991

Het wereldkampioenschap waterskien wordt (weer) uitgevoerd in Boesch boten.

2000

Markus Boesch, een zoon van Klaus en Doris Boesch, versterkt het bedrijf. Hij vertegenwoordigt de vierde generatie binnen dit familie bedrijf en stelt hiermee de continuïteit veilig voor de Boesch familie binnen het bedrijf.

2005/06

 

De eerste Boesch Electric Power worden gelanceerd.

 

2009

Het nieuwe vlaggenschip 970 St. Tropez van de Boesch-vloot. Boesch bootcultuur in perfectie.

2010

Boesch Electric Power: de eerste officiële waterskicowedstrijd die puur elektrisch werd uitgevoerd.

2011

Boesch lanceert de 710 Ascona De Luxe als de grootste eenmotorige runabout in de Boesch-vloot.

2013

De sportieve Boesch Sunski 625 wordt gelanceerd.