+31 (0) 252 544 222 info@boesch-riva.nl

Riva

De legende

 

De klassieke Riva boot is een design icoon, een bewegend sculptuur in hout, chroom en glas die de aandacht opeist waar hij ook verschijnt. Tel hierbij een lange lijst beroemde Riva-eigenaren bij op en de associatie met exotische mediterrane plekken zoals St. Tropez en Monaco maakt van de naam Riva een legende.

geschiedenis

De geschiedenis van Riva gaat terug naar 1842. Hier aan het meer Iseo in het stadje Sarnico ontstond een van de oudste en een van de meeste beroemde scheepswerf ter wereld. Pietro Riva is een visser die ook boten repareert die schade hebben opgelopen die niemand anders kon repareren. Hij deed dat zo goed dat al snel zijn reputatie steeg door het bijzondere handwerk en de kwaliteit die hij af leverde. Al snel begon hij zich exclusief op de boten bouw te richten.

In de jaren 30 van de vorige eeuw was het bedrijf een prominent bouwer van kleine houten raceboten.  Serafino Riva, de kleinzoon van Pietro, die nu aan het roer van het bedrijf stond, heeft in veel van zijn eigen boten geracet en veel wedstrijden daarbij gewonnen.

Onder Serafino’s zoon Carlo Riva nam het merk een vlucht naar de legende die het tegenwoordig is. Dit gebeurde niet zonder slag of stoot, aangezien de familie het aanvankelijk niet eens was met de ingrijpende veranderingen binnen het bedrijf. De twijfels waren snel verdwenen toen bleek dat de “nieuwe” modellen een uitzonderlijke eigen stijl, elegantie en luxe hadden. Riva produceerde boten van zulke kwaliteit dat er niets vergelijkbaars bestond.

De legende leent zijn bestaanrecht aan de vastberadenheid en artistiek van een man, Carlo Riva. De vierde generatie van zijn familie die boten bouwt aan de kust van lago d’Iseo in noord Italië. Het was zijn visie en doorzetting die van het familiebedrijf een wereldbekend merk maakte. Hij was de architect van het icoon wat we nu kennen. Als handwerksman, als verkoper, als hoofdontwerper was zijn oncompromitterende geloof in kwaliteit de reden waarom zo veel boten vandaag de dag nog bestaan.

Na generaties in handen van de familie Riva te zijn geweest, besluit Carlo het bedrijf in 1969 te verkopen aan het Amerikaanse Whittaker, een specialist op het gebied van fiberglas en kunststof. Niet snel hierna begon de bouw van kunststof rompen in Sarnico. In de 35 jaar dat de Amerikanen het bedrijf leidden zijn er veel verschillende modellen uitgekomen. Van de kleine Rudy (5.8 m) tot aan het grote luxueuze motorjacht de Cantata (28 m).

Na Whittaker is het bedrijf nog een paar keer van eigenaar gewisseld. Begin jaren ’90 werd het een onderdeel van de Vickers groep, eigenaar van onder andere Rolls-Royce. In 2000 werd het uiteindelijk overgenomen door de Ferretti groep. Sinds het bedrijf weer in Italiaanse handen is, worden de nieuwste ontwerpen weer vanuit de oude gedachte en stijl gebouwd. De oude houten modellen hebben voor inspiratie gezorgd voor onder andere de Aquariva, de opvolger van de Aquarama. Onder Ferretti zal Riva hopelijk nog vele legendarische modellen voortbrengen.

riva modellen

RIVA CORSARO

bouwjaar: 1946 – 1955
aantal: 12

RIVA AQUARAMA

bouwjaar: 1962
aantal: 769

RIVA ARISTON

bouwjaar: 1953 – 1974
aantal: 1004

RIVA TRITONE

bouwjaar: 1950
aantal: 257

RIVA OLYMPIC

bouwjaar: 1969 -1979
aantal: 264

RIVA FLORIDA

bouwjaar: 1952 – 1964
aantal: 1137

RIVA SCOIATTOLO

bouwjaar: 1950 – 1957
aantal: 137

RIVA SEBINO

bouwjaar: 1952 – 1957
aantal: 119

RIVA JUNIOR

bouwjaar: 1966 – 1972
aantal: 626